Κυριακή 3 Μαΐου 2009

με θέμα την επικείμενη γενική συνέλευση στο σ.ε.π...

πριν από λίγες μέρες έλαβα τις παρακάτω δύο επιστολές από τον Φίλο Γιάννη.
Τις παραθέτω για προβληματισμό και...

πρώτη επιστολή:

Στο ερώτημα πού έχει αναφυή πρόσφατα και συζητείται στους προσκοπικούς κύκλους, εάν η επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του 2009 πρέπει ή όχι να είναι και συνέλευση αρχαιρεσιών ή μήπως οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, πού να συμπίπτει με «ημερολογιακή τετράχρονη θητεία» στο Δ.Σ., η γνώμη μου με μόνα κριτήρια την «νομιμότητα» και το «συμφέρον» του ΣΕΠ, είναι η ακόλουθη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΣΕΠ (άρθρο 12 παρ. 1 α & δ) πού έχει ουσιαστική ισχύ νόμου, το ΣΕΠ διοικείται από 15μελές Δ.Σ. πού εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, η θητεία των οποίων είναι τεσσάρων ετών. Εξ’ άλλου και οι δύο πρωτόδικες αποφάσεις πού επελήφθησαν του θέματος και πού ως προς αυτό το σημείο δεν εξεκλήθησαν στο Εφετείο – εννοώ τις υπ’ αρ.4047/07 και 4811/07 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών – η θητεία του Δ.Σ. για την επίμαχο περίοδο άρχεται από της εκλογής του Δ.Σ. στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 26-1-2006 και λήγει σύμφωνα με τους ορισμούς του Καταστατικού δηλ. καθ’ ήν στιγμή ολοκληρώνεται ο χρόνος για να συγκληθή η Τακτική Γενική Συνέλευση της τετραετίας.

Σύμφωνα δηλ. με τά ανωτέρω, ενώ κανονικά το Δ.Σ. εκλέγεται από την Τακτική πάντα Γενική Συνέλευση για τέσσερα χρόνια και ενώ δεν αποκλείεται η ανάκληση της εκλογής από Έκτακτη Γενική Συνέλευση και εκλογή νέου Δ.Σ. από Έκτακτη Γενική Συνέλευση – όπως και έγινε στον επίδικο χρόνο – η θητεία πρέπει να έχει ως όριο την ημερομηνία πού πρέπει να συγκληθή η Τακτική Γενική Συνέλευση, εντός της τετραετίας, έτσι ώστε να μην εκταθή η θητεία πέραν της τετραετίας. Και αυτό γιατί κανονικά και τακτικά τά μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από Τακτική Γενική Συνέλευση και αν κάποια στιγμή υπάρξη ανάγκη να αμφιλοχωρήση Έκτακτη Γενική Συνέλευση, τούτο δεν σημαίνει ότι οι τετραετίες θα μετρούνται από Έκτακτη σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με διαρκή παράβαση του Οργανισμού.

Εξ’ άλλου, η σκέψη ότι στην παρούσα φάση πρέπει να εξαντληθή η τετραετία μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2010 και σ’αυτήν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση να τεθή ότι η θητεία του εκλεγησομένου κατ’ αυτήν Δ.Σ. θα είναι μικρότερη, ώστε να επανέλθουμε στο καθεστώς των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων δεν είναι σωστή, διότι το «έκτακτο» περιστατικό ετέθη κάποια χρονική στιγμή και σ’αυτήν την χρονική στιγμή οι εμπλακέντες εξετέθησαν σε αρχαιρεσίες, πέτυχαν ή απέτυχαν και το θέμα πρέπει να λήξη τώρα, εντός του κύκλου των εμπλακέντων προσώπων. Δεν είναι δίκαιο, η θητεία «κουτσουρεμένου» χρονικά Δ.Σ. να μετατεθή σε επόμενες σειρές υποψηφιοτήτων πού δεν ενεπλάκησαν στην κρίση του παρελθόντος πού γέννησε το Δ.Σ. του οποίου εκπνέει η θητεία έως τον Μάϊο του 2009.

Περαιτέρω, πρέπει να υπομνησθή ότι τά μέλη του παρόντος Δ.Σ./Σ.Ε.Π., όπως όλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την λήψη των σχετικών αποφάσεων, έχουν ως γνώμονα το συμφέρον του νομικού προσώπου πού διοικούν και όχι το προσωπικό τους συμφέρον (μάλιστα αν τά συμφέροντα των μελών του Δ.Σ. συγκρούονται προς το συμφέρον του νομικού προσώπου, τότε υπάρχει περίπτωση διορισμού προσωρινής διοίκησης κατόπιν αιτήσεως παντός έχοντος έννομο συμφέρον, βλ. Α.Κ. αρ.69) συνιστάμενο εν προκειμένω στον χρόνο της θητείας τους εξαντλούμενο στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του 2009 ή στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του 2010.

Το συμφέρον εν προκειμένω του Σ.Ε.Π. είναι η μέσω τηρήσεως του οργανισμού του κανονικότητα των ανά τετραετία τακτικών αρχαιρεσιών όπου και ελέγχονται οι ισολογισμοί και απολογισμοί και σχεδιάζονται από τό εκάστοτε νεοεκλεγόμενο Δ.Σ. οι στόχοι και οι δράσεις της τετραετίας. Ειδικώτερα στον επόμενο χρόνο – το 2010 – συμπληρώνεται η 100ετία από της ιδρύσεως του Σ.Ε.Π., οπότε και όλο το έτος προβλέπονται εορταστικές εκδηλώσεις, για τις οποίες απαιτούνται ακόμη και νομικές δεσμεύσεις του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. έναντι τρίτων (της Πολιτείας-Οργανισμών-Χορηγών) για την επιτυχή διεκπεραίωση του έργου.

Η νομιμότητα λοιπόν της λειτουργίας και δράσεως του Σ.Ε.Π. και του Δ.Σ. του με γνώμονα το συμφέρον του Σ.Ε.Π., επιβάλλουν στο τελευταίο να εντάξη στην agenda της επικείμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και τις αρχαιρεσίες. Προς τούτο τά μέλη του τά οποία θίγονται ή νομίζουν ότι θίγονται διότι πιστεύουν, εσφαλμένως πάντως, ότι η θητεία τους λήγει στο τέλος Ιανουαρίου 2010, πρέπει με αυθυπέρβαση να δούν το συμφέρον του Σ.Ε.Π., το οποίο χρειάζεται νόμιμο διοικητικό συμβούλιο, εκλεγμένο στον σωστό χρόνο, για να υπηρετήση την ενεργό προσκοπική κίνηση, στην οποία ανήκουν και όλα τά μέλη της παρούσας διοίκησης, ανεξάρτητα από το αν θα διατηρήσουν την ιδιότητά τους ως μελών του Δ.Σ. για ένα ακόμη εξάμηνο.

Αν αυτό το συμφέρον του Σ.Ε.Π. δεν το βλέπουν ορισμένα μέλη του Δ.Σ., τότε το ίδιο το Δ.Σ. μπορεί ν’ αποφασίση να θέση το θέμα στην Συνέλευση (σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση), σύμφωνα με το άρθρο 95 του Α.Κ. κατά το οποίο: «Η διοίκηση συγκαλεί την συνέλευση στις περιπτώσεις πού ορίζει το καταστατικό ή κάθε φορά που επιβάλλεται από το συμφέρον του σωματείου».

Αν περαιτέρω το Δ.Σ. λόγω ελλείψεως απαρτίας ή πλειοψηφίας δεν μπορεί να προκαλέση την ανωτέρω σύγκληση Έκτακτης Συνέλευσης, τότε σύμφωνα με το άρθρο 96 του Α.Κ. η Συνέλευση συγκαλείται από ορισμένο αριθμό μελών της Συνέλευσης ή με απόφαση του Δικαστηρίου. Όλα αυτά σύμφωνα με τον Οργανισμό αλλά και επικουρικά από τις ανωτέρω διατάξεις του Α.Κ. περί σωματείων, δοθέντος ότι το Σ.Ε.Π. είναι ίδρυμα, σωματειακής διαρθρώσεως, για το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν οι διατάξεις του Α.Κ. από την Νομολογία.

Φιλικώτατα

Χαρίλαος Χάρακας

και η δεύτερη επιστολή:

23 Απριλίου 2009

Ανοιχτή Επιστολή
προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Χριστός Ανέστη !

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε το Συμβούλιό σας τη Μ. Δευτέρα
13 Απριλίου, για να ενημερώσει τους διατελέσαντες Προέδρους, Γενικούς Γραμματείς και Γενικούς Εφόρους, για τον προγραμματισμό του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Kίνησης στην Ελλάδα, πληροφορηθήκαμε επίσημα από τον Πρόεδρο, την πρόθεση του Συμβουλίου σας να γίνει η διαδικασία εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όχι στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση (Μάιος 2009), όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό του ΣΕΠ, αλλά σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θέλετε να την προγραμματίσετε τον Ιανουάριο του 2010.

Όπως είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προφορικά για το θέμα, με τους από εσάς αρμόδιους, Γενικό Γραμματέα και Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα καθώς και με τον Αναπληρωτή Γενικό Έφορο η πλέον ασφαλής νομικά για το ΣΕΠ λύση είναι οι εκλογές να γίνουν σε Τακτική Γενική Συνέλευση. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν νομικοί, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα. Σχετική και η συνημμένη, γνωστή σ’ εσάς, επιστολή – γνωμάτευση του παλιού Προέδρου και Νομικού κ. Χ.Χάρακα.

Εκτός από την νομική διάσταση του θέματος υπάρχει βεβαίως και η προσκοπική, στην οποία συνηγορεί η πλειοψηφία των ενηλίκων μελών της Κίνησης, ότι ο μεγάλος εορτασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί από ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει όλο το χρόνο για τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 η Κυβέρνηση παραιτήθηκε πριν τη λήξη της θητείας της για να δώσει στη νέα την ευκαιρία της σωστής υλοποίησης.
Για το θέμα αυτό και άλλα μέλη της Κίνησης, όπως ο παλιός Γενικός Έφορος Χ.Βογιατζής, σας έχει καταθέσει εγγράφως (από 22.2.2009) την άποψη του.

Το Συμβούλιό σας επιμένει στην άποψη ότι η εκλογική διαδικασία θα γίνει τον Ιανουάριο 2010, επικαλούμενο σχετικές γνωματεύσεις νομικών.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κίνησης σάς παρακαλώ όπως δημοσιοποιήσετε άμεσα τα ερωτήματα που θέσατε στους νομικούς καθώς και τις απαντήσεις – γνωματεύσεις που σας παρέδωσαν.

Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που έχετε για την πραγματοποίηση του ιστορικού εορτασμού αλλά και την επαναφορά της νομιμότητας στην Κίνηση, που έχει διαταραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2005.

Φιλικά
Γιάννης Κασμίρογλου