Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το πλοίο «Πλαστίκι» τα κατάφερε

Διέπλευσε τον Ειρηνικό μεταφέροντας μήνυμα κατά της οικολογικής καταστροφής των ωκεανών

ΣIΔΝΕΪ. Ταξίδεψε για μήνες. Διέπλευσε τον Ειρηνικό ωκεανό και κατέπλευσε χθες στον κόλπο του Σίδνεϊ, προκαλώντας ενθουσιώδες χειροκρότημα από τα περίπου εκατό άτομα που είχαν κατέβει να το υποδεχθούν.

Από το σκάφος «Πλαστίκι» εμφανίστηκε ο εμπνευστής της ιδέας, Ντέιβιντ Ρότσιλντ, τριάντα ενός ετών, γόνος της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών, κι αγκάλιασε το πλήρωμα. «Τα καταφέραμε», έλεγαν. Πράγματι το «Πλαστίκι», με το ταξίδι του, ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη στο πρόβλημα της ρύπανσης και οικολογικής καταστροφής των ωκεανών από τα κάθε είδους πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν εκεί.

Ανακυκλώσιμη ενέργεια

Το καταμαράν, που είναι κατασκευασμένο από πλαστικές φιάλες και άλλα ανακυκλωμένα υλικά, ταξίδεψε στην ονομαζόμενη Μεγάλη Χωματερή του βόρειου Ειρηνικού όπου, εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων, καταλήγουν τα πλαστικά που πετάμε.

Το εξαμελές πλήρωμά του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χρησιμοποίησε αποκλειστικά ανακυκλώσιμη ενέργεια που συλλεγόταν με ηλιακά κάτοπτρα, ενώ οι γεννήτριες του σκάφους λειτουργούσαν με ενέργεια που λάμβαναν όταν το πλήρωμα έκανε ποδήλατο στα σταθερά ποδήλατα που διέθετε. Το νερό που κατανάλωναν προερχόταν από την ανακύκλωση των ούρων. Ομως καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλήρωμα βρισκόταν σε επαφή με τους υποστηρικτές της προσπάθειας μέσω Ιντερνετ.

Το «Πλαστίκι» είναι κατασκευασμένο από μπουκάλια τα οποία συγκρατούνται στη θέση τους με ανακυκλωμένο πλαστικό και κόλλα από τσόφλι των φιστικιών κάσιους και σακχαρότευτλων. Ακόμα και τα ιστία του είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ το κατάρτι είναι ένας παλιός σωλήνας ύδρευσης από αλουμίνιο.

Το ταξίδι του «Πλαστίκι» διήρκεσε 128 ημέρες και όπως λένε οι κυβερνήτες του, η Τζο Ρόιλ -η μόνη γυναίκα- και ο Ντέιβ Τόμσον, η εμπειρία τους ήταν μοναδική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πολέμησαν με θεόρατα κύματα ενώ συνάντησαν ανέμους με ταχύτητα 115 χλμ./ώρα.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η ιδέα δημιουργίας του «Πλαστίκι» γεννήθηκε στον Ντέιβιντ Ρότσιλντ όταν διάβασε μία έκθεση του ΟΗΕ για την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την απώλεια της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς. Οπως ο ίδιος λέει, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο ταξίδι του ήταν η επίσκεψη στη Μεγάλη Χωματερή του βόρειου Ειρηνικού. «Ξαφνικά, ενώ είσαι στο μέσο του πουθενά, βρίσκεσαι περικυκλωμένος από πλαστικά. Αυτά τα πλαστικά βιοδιασπώνται βέβαια από το ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται όλο και περισσότερο. Ομως δεν εξαφανίζονται. Παραμένουν στα νερά ακόμα κι όταν έχουν διαστάσεις μερικών χιλιοστών. Τελικά, κάποια στιγμή τα καταβροχθίζουν τα ψάρια και έτσι καταλήγουν στο πιάτο μας. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής του πλαστικού». Αυτήν ακριβώς την αλυσίδα της ζωής του πλαστικού θέλησε να καταδείξει με το ταξίδι του το «Πλαστίκι» και ταυτόχρονα να υποδείξει την ανάγκη ανακύκλωσης των πλαστικών και όχι μόνο.

Τέλος, το «Πλαστίκι» έλαβε το όνομά του προς τιμήν ενός άλλου σκάφους -ή μάλλον μιας σχεδίας- που έμεινε στην Ιστορία, του «Κον-Τίκι» που το 1947 μετέφερε τον Νορβηγό εξερευνητή Θορ Χάγιερνταλ από τη νότια Αμερική στα νησιά Τουαμούτου της Γαλλικής Πολυνησίας.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΣκουπΕίδη της θάλασσας...

Μπορεί το 2010 να έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, όμως τα μοναδικά θαλάσσια είδη που φαίνεται να επιβιώνουν και μάλιστα σταθερά να αυξάνονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι δυστυχώς τα... σκουπίδια μας. Τα στοιχεία για τα στερεά απόβλητα που απαντώνται στους ωκεανούς του κόσμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά:

- Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 28.750 κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο των ωκεανών μας.
- 700.000 με 1.000.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά απόβλητα ή καταπίνουν διάφορα απόβλητα που βρίσκονται στη θάλασσα.

Καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία μας. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί πέφτουν θύματα των αποβλήτων λόγω κατάποσης ή παγίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούνται από τη δράση της τριβής απορριμάτων στον βυθό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την παγκόσμια οικονομία: μείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης των ακτών και των θαλασσών, υλικές ζημιές για τα σκάφη, υψηλό κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και WWF Ελλάς δίνουν στη δημοσιότητα μια λίστα των αποβλήτων που συχνότερα απορρίπτονται στη θάλασσα, τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ανάμεσα στα επικίνδυνα απόβλητα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων γυάλινοι λαμπτήρες και μπουκάλια, παντός είδους πλαστικά, μπουκάλια σπρέι, δοχεία απορρυπαντικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, η πλαστική σακούλα, χρειάζεται για να διασπαστεί έως και 20 χρόνια, ενώ προκαλεί το θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, καθώς το σχήμα της μοιάζει με αυτό της μέδουσας ή του καλαμαριού και την καταπίνουν.

Σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις τα κύρια αίτια της ρύπανσης στη θάλασσα είναι ανθρωπογενή. Από μας λοιπόν εξαρτάται να αλλάξουμε την αντίληψη περί ανεξάντλητης ρυποχωρητικότητας της θάλασσας και να ταχθούμε όλοι σύμμαχοι για την προστασία της. Να κάνουμε τα ΣκουπΕίδη της θάλασσας τα μόνα είδη εν εξαλείψει!

Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό ενημερωτικό βίντεο:
http://dl.dropbox.com/u/1338505/skoup-eidi.html

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

και αν μίκραινε το σπίτι σου;;;

Τη μέρα που έβρεξε σκουπίδια

Ξυπνάω Κυριακή πρωί με ανοιχτό το κλιματιστικό, την τηλεόραση κι όλα τα φώτα. Χτες βράδυ πέρασε από εδώ ο έρωτας. Φάγαμε, ήπιαμε και ύστερα έγινε «τραγέλαφος» που λέει και κάποιος φίλος. Πού μυαλό να κλείσω τα φώτα και την τηλεόραση, γιατί το κλιματιστικό πες ότι το χρειαζόμασταν για να δροσίζει τα φλογισμένα μας κορμιά.

Τώρα ο έρωτας έχει φύγει κι εγώ μαζεύω τα απομεινάρια της χθεσινής νύχτας: άδεια μπουκάλια του κρασιού, το κουτί από τα σπαγγέτι, άδεια κονσέρβα από σάλτσα τομάτας, άδεια κονσέρβα από μανιτάρια, άδειο σακουλάκι από τριμμένο τυρί, μαρουλόφυλλα και άνηθος. Ναι, καλά το καταλάβατε. Φάγαμε σπαγγέτι με σάλτσα μανιτάρια και σαλάτα μαρούλι με άνηθο. Ήπιαμε και δυο μπουκάλια κρασί. Τα μαζεύω όλα αυτά και μαζί με τα αποτσίγαρα, τα προφυλακτικά και τα σπαγγέτι που περίσσεψαν, τα πετάω στα σκουπίδια.
Ανάβω το θερμοσίφωνα και μέχρι να ζεσταθεί το νερό πάω να ετοιμάσω το πρωινό μου. Ο καφές έχει τελειώσει, ανοίγω καινούργιο σακουλάκι, αδειάζω το περιεχόμενο στο βαζάκι του καφέ, πετάω το σακουλάκι μαζί με μια άδεια μερίδα γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά. Αλείφω μια φέτα με βούτυρο που ρίχνει τη χοληστερίνη, πάω να βάλω μαρμελάδα με φρούτα του δάσους, βλέπω ότι έχει λήξει, πετάω το βαζάκι στα σκουπίδια. Ρίχνω σε ένα μπολ τα τελευταία μου Corn Flakes, πετάω το άδειο κουτί, βάζω και γάλα, πετάω το άδειο μπουκάλι, βάζω και ένα χυμό φραγκοστάφυλο, που είναι αντιοξειδωτικό, πετάω το άδειο μπουκάλι, βράζω και ένα αυγό, πετάω την αυγοθήκη, κάθομαι να πάρω το πρωινό μου, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για μια φυσική και υγιεινή διατροφή. Τελειώνω το πρωινό μου, ανάβω το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, πετάω το άδειο πακέτο και πηγαίνω εκεί που ακόμα και ο βασιλιάς πάει μόνος του. Κάνω ό,τι έχω να κάνω, τραβάω το καζανάκι, η λεκάνη δεν έχει καθαρίσει τελείως, ρίχνω χλωρίνη, πετάω το άδειο μπουκάλι, τρίβω με το βουρτσάκι, τραβάω ξανά το καζανάκι, τέλεια, τώρα τα απόβλητά μου, ενωμένα με τα απόβλητα εκατομμυρίων Αθηναίων, θα ταξιδέψουν προς τη θάλασσα. Πάω να σκουπιστώ, έχει τελειώσει το χαρτί υγείας, ανοίγω ένα άλλο, πετάω το πλαστικό περίβλημα, σκουπίζομαι με μπόλικο χαρτί, το πετάω μέσα στη λεκάνη, τραβάω για τρίτη φορά το καζανάκι.


Μπαίνω κάτω από την ντουζιέρα, αφήνω το νερό να τρέξει, ανοίγω ένα καινούργιο σαπούνι, πετάω τη χάρτινη συσκευασία κι αρχίζω να λούζω το θεϊκό κορμί μου. Βγαίνω από το ντους φρέσκος και καθαρός. Σκουπίζομαι. Με δύο μπατονέτες καθαρίζω τα αυτιά μου, τις πετάω. Ο αφρός ξυρίσματος είναι στα τελευταία του, βάζω όσο έχει μείνει, πετάω το άδειο μπουκάλι, ξυρίζομαι με το ξυραφάκι μίας χρήσεως που το πετάω όταν τελειώσω, ρίχνω μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου, ανοίγω μια καινούργια οδοντόκρεμα από βότανα της φύσης, πετάω τη συσκευασία και αρχίζω να πλένω τα δόντια μου, ενώ το νερό της βρύσης, που τρέχει ασταμάτητα όλη αυτή την ώρα, μου θυμίζει τα ρυάκια και τα ποταμάκια της πατρίδας μας.

Κάνω απολέπιση με ειδική κρέμα που βρίσκεται σε ατομικά φακελάκια, τα οποία πετάω αφού τελειώσω. Το ίδιο κάνω και με τα μαντιλάκια καθαρισμού, τα μαντιλάκια για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και τα μαντιλάκια με την τονωτική λοσιόν. Βάζω μια ενυδατική κρέμα και ρίχνω τεχνητά δάκρυα στα μάτια. Φυσικά πετάω το μπουκαλάκι γιατί άμα ανοιχτεί πρέπει να το χρησιμοποιήσεις όλο, αλλιώς χαλάει. Λίγο αποσμητικό σε ρόλερ, γιατί σε σπρέι καταστρέφει το όζον, λίγη κολόνια από βαποριζατέρ, έτοιμος!
Καθώς ντύνομαι, κοιτάζω απ’ το παράθυρο τον ουρανό. Είναι μαύρος και σκοτεινός, γεμάτος απειλητικά σύννεφα. «Κοίτα καιρός Ιούνη μήνα» σκέφτομαι. «Πώς τον κατάντησαν έτσι τον πλανήτη; Τρελάθηκε ο καιρός από τη μόλυνση». Κατεβαίνω να πάρω τις Κυριακάτικες εφημερίδες. «Έρχεται καταιγίδα» μου λέει ο Κώστας. «Μπα, δεν πιστεύω. Σύννεφο είναι θα περάσει» λέω με σιγουριά και πάω να πετάξω τα σκουπίδια. Και τότε, Δούριδος και Πρατίνου γωνία, αρχίζει να πέφτει μια βροχή αλλιώτικη, μια βροχή που όμοιά της δεν είδα πουθενά, μια βροχή από συσκευασίες μακαρονιών, μια βροχή από άδειες κονσέρβες, από χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, από χαρτιά τουαλέτας με το σκατό απάνω, από άδεια μπουκάλια γάλα, μια βροχή από ξυραφάκια της μίας χρήσεως. Και οι σταγόνες αυτής της βροχής δεν ήταν νερό, αλλά κάτι που μύριζε χλωρίνη, κάτουρο και οδοντόκρεμα. Έβαλα τις εφημερίδες πάνω από το κεφάλι μου για να προφυλαχτώ. «Αν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι» πρόλαβα να διαβάσω σε μια από αυτές και σωριάστηκα Δούριδος και Πρατίνου γωνία, ενώ η βρόχα συνέχιζε να πέφτει στρέιτ θρου.


πηγή: Γιώργος Παυριανός, Athensvoice, τεύχος 304

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

φως στο τούνελ;;;

Δύο Ελληνόπουλα, χάλκινοι ολυμπιονίκες Βιολογίας

Μία απρόσμενη νίκη για την Ελλάδα και την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία χάρισαν δύο Ελληνες μαθητές -από τους τέσσερις που συγκροτούσαν την αποστολή- στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας, που έγινε στην περιοχή Changwon της Ν. Κορέας αναφέρει η Ελευθεροτυπία (22/7/2010).

Οι δύο χάλκινοι νικητές είναι οι: Παρασκευάς Δεληγιάννης από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και ο Νίκος Ιγνατιάδης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν μαζί με περίπου διακόσιους «συμμαθητές» από 60 χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ασία), στην 21η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας.
Την αποστολή συγκροτούσαν ακόμα οι μαθητές Δημήτρης Γιαννέλος και Ευαγγελία Κουκάκη και οι συνοδοί, Ανδρ. Ρούσσης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ. Αρβανίτης, τεχνικός επιστήμονας στο ΙΒΕΑΑ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 21 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη Παγκόσμια Οργάνωση συμμετέχει τα τελευταία 6 χρόνια μέσω της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων. Ομως φέτος είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει τόσο μεγάλη διάκριση. Η επιλογή των μαθητών γίνεται σε τρεις φάσεις. Διεξάγεται από την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.
Οι επιτυχόντες -σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης- μπορούν να εισαχθούν σε όποια σχετική με τη Βιολογία πανεπιστημιακή σχολή επιθυμούν.

πηγή: www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=65780&lngDtrID=102

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

H BP και οι ...κηλίδες

BP: Κάπως έτσι πρέπει να χειρίζονται και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

www.protagon.gr/default.aspx?tabid=772&videoid=2246

Στην τελική φάση η οδύσσεια του ανακυκλωμένου καταμαράν Plastiki

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ένα πλοίο κατασκευασμένο από 12.500 πλαστικά μπουκάλια αναχωρεί αυτή την εβδομάδα για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν φιλόδοξο διάπλου του Ειρηνικού με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ωκεανών.


Το Plastiki -εμπνευσμένο από την ανάλογη αποστολή της σχεδίας Kon-Tiki το 1947- έχει ήδη διανύσει 12.860 χιλιόμετρα στο ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Σίδνεϊ.

Έπειτα από 108 ημέρες στη θάλασσα, το πλαστικό καταμαράν αναμένεται τώρα να αναχωρήσει από τη Νέα Καληδονία στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό για τον τελικό προορισμό του στην Αυστραλία.

το πλήρες κείμενο στο:
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231051221

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010