Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα «μη» του καλοκαιριού

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι δεν έχει «μη», επειδή πρέπει να είμαστε δοτικοί, ανοιχτοί στις προκλήσεις. Ναι, καλά. Αυτά τα έγραψε κάποιος συντάκτης lifestyle εντύπου, πελαγωμένος στο άγχος, με ξέχειλα τασάκια, για να κλείσει η ύλη του περιοδικού και να μπορέσει κι αυτός να πάει 7 μέρες στην Αετομαγούλα της Κάτω Ασπροράχης...

Στο τέλος του κειμένου προσθέστε κι εσείς τα δικά σας «μη», μπας και βγάλουμε τον απόλυτο οδηγό των καλοκαιρινών απαγορεύσεων.

Μην ερωτευθείτε. Εντάξει, το ξέρω, κάτι η μοναξιά της μεγαλούπολης, κάτι, «οι λάθος άνθρωποι» που αγαπήσατε και δεν έπρεπε, χωρίς να σημαίνει ότι εσείς κάνατε λάθος, μπορεί να σας οδηγήσουν – πάλι – να φωνάζετε σε καλντερίμια «Σωτήρη, μη μ’ αφήνεις, θα πέσω στην καλντέρα», όπου Σωτήρης, ένα αθώο παιδί που, απλώς, σας είπε πού είναι η τουαλέτα του μπαρ...

Μην παραμυθιάζεστε με την αστική δοξασία ότι τα «μαύρα ρούχα με κόβουν». Αν ήταν έτσι, οι διαιτολόγοι θα ήταν ενδυματολόγοι που θα πρότειναν μόνο την ένδυση Ζορρό.

Μην πάτε στη Μύκονο. Θα βρεθείτε αγκαλιά με όλους τους ανθρώπους που ήσασταν μαζί το χειμώνα μποτιλιαρισμένοι στην Κηφισίας και στο ποτάμι...

το πλήρες κείμενο στο:
www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=69&smid=379&ArticleID=3401&reftab=37

Νερό, ο διψασμένος πλανήτης μας

ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΟΥΝ.
ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΝΩΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 83 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ, Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ (WWF, 2008).
ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ 2.389 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (WWF, 2008).
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 7 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 6 ΧΛΜ. ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΡΟ.
ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΧΤΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ.
3,3 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ.
ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΪΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑ 45%.
ΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΦΙΛΑΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΣΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ 99,9% ΑΠΟ ΤΟ 1986.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΤΑ 2,5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΝΕΡΟΥ, ΠΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 137 ΧΛΜ. ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 132 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΛΙΤΡΩΝ.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΜΝΗ.
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΥΝΕΙΣΕΦΕΡΕ 24,1 ΔΙΣ. ΕΡΥΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2008.
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΚΟΛΦ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ 11.356 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ.
ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ 567,8 ΔΙΣ. ΛΙΤΡΩΝ ΝΕΡΟΥ ΛΟΓΩ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ.

πηγή: NATIONAL GEOGRAPHIC, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010