Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Απαντήθηκε το ερώτημα γιατί κάποιοι κοιμούνται παρά το θόρυβο

Μια αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε μια από τις μεγάλες ανισότητες της φύσης: γιατί μερικοί άνθρωποι ξυπνάνε με το παραμικρό, ενώ άλλοι κοιμούνται σαν …πουλάκια, όσος θόρυβος κι αν γίνεται γύρω τους, ακόμα κι αν βαράνε σειρήνες ή γίνεται σεισμός.

Το "κλειδί" φαίνεται πως βρίσκεται σε μια περιοχή, τον θάλαμο, του εγκεφάλου, που όταν είναι υπεραπασχολημένη, ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει. Αντίθετα, οι άνθρωποι στους οποίους ο θάλαμος έχει χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, επειδή ο εγκέφαλός του δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα την ώρα του ύπνου...

το πλήρες κείμενο στο:
www.skai.gr/news/technology/article/149494/apadithike-to-erotima-giati-kapoioi-koimoydai-para-to-thoryvo/

Τεχνητός ύφαλος από άρματα μάχης θεμελιώθηκε στην Ταϊλάνδη

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Ο στρατός μπορεί να συνδράμει στη σωτηρία των θαλασσών: Παροπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα ποντίστηκαν στον Κόλπο της Ταϊλάνδης για να μετατραπούν σταδιακά σε τεχνητούς υφάλους που θα φιλοξενήσουν κοράλλια και θα αυξήσουν τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ψαριών.


Συνολικά 25 τανκ Τ-69, τα οποία είχαν αγοραστεί από την Κίνα το 1987, βυθίστηκαν έξω από την επαρχία Ναρατιουάτ, έπειτα από την αφαίρεση των επικίνδυνων υλικών τους...

το πλήρες κείμενο στο:
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231054861

Ένα ρομπότ θα «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της Πυραμίδας του Χέοπα

Εδώ και περίπου 4.500 χρόνια η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) στη Γκίζα της Αιγύπτου κρατά πεισματικά φυλαγμένα «μυστικά και ντοκουμέντα», έχοντας απαγορεύσει στους ερευνητές να μάθουν τι κρύβεται πίσω από δύο πέτρινες πόρτες στην «καρδιά» της. Τώρα, ένα βρετανικό ρομπότ ερευνητών του πανεπιστημίου του Λιντς, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, θα επιδιώξει να «ξεκλειδώσει» το μυστήριο.

Η εντυπωσιακή Πυραμίδα, ένα από τα θαύματα του αρχαίου (και του σύγχρονου) κόσμου, που κτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ., φιλοξενεί στο εσωτερικό της δύο μεγάλους θαλάμους, ένα για το βασιλιά και ένα για τη βασίλισσα.

Δύο φρεάτια ξεκινούν από την αίθουσα του βασιλιά και, υπό γωνία 45 μοιρών, κατευθύνονται στο εξωτερικό της πυραμίδας.

Πιστεύεται ότι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του μνημείου, μέσω αυτών το πνεύμα του αποβιώσαντος φαραώ διέφευγε στο διάστημα και έβρισκε τη θέση του ανάμεσα στα αστέρια.

Όμως από την αίθουσα της βασίλισσας ξεκινούν άλλα δύο φρεάτια που ανακαλύφθηκαν το 1872 και τα οποία δεν οδηγούν στο εξωτερικό της πυραμίδας. Κανείς δεν ξέρει γιατί φτιάχτηκαν και πού οδηγούν...

το πλήρες κείμενο στο:
www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=191536