Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

"eco-water"

"Eco-water" ονομάζονται τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια που η ιταλική πρωτεύουσα θέτει στην διάθεση των τουριστών, ώστε να μη χρειάζεται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.
Κατ' αρχάς για τους τουρίστες, που θα εξοικονομούν χρήματα, αφού το ίδιο μπουκάλι θα μπορούν να το γεμίζουν δωρεάν από τις άπειρες πηγές με τρεχούμενο νερό εξαιρετικής ποιότητας - γύρω στις 2.000 - που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης.
Μεγάλη θα είναι η ανακούφιση και για το περιβάλλον, ενώ ο δήμος δε θα χρειάζεται να ξοδεύει για ανακύκλωση.
Τέλος το μπουκαλάκι, που είναι σχεδιασμένο ώστε να διπλώνει και αναπαριστά το Κολοσσαίο, ο τουρίστας το παίρνει μαζί, το χρησιμοποιεί παντού στον κόσμο, κι έτσι κάνει ζωντανή διαφήμιση για τη Ρώμη.
πηγή: 4Τροχοί, 503, Αύγουστος 2012

Κροίσοι και κρίση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αμερικανικών περιοδικών που παρακολουθούν την εξέλιξη της περιουσίας των ανά τον κόσμο δισεκατομμυριούχων, το 2011 η περιουσία των κροίσων σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική ανερχόταν στα 3.044,3 δισ. ευρώ.
Το ποσό ισοδυναμεί με 438 ευρώ για κάθε κάτοικο του πλανήτη, είναι 9 φορές το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ισούται με το ΑΕΠ της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας μαζί ή με τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για 885 (!) χρόνια. Είναι πενταπλάσιο της ετήσιας βοήθειας των πλουσίων χωρών προς τις υπανάπτυκτες και ισοδύναμο με το κόστος κατασκευής πάρκων αιολικής ενέργειας δυναμικότητας 1.500 GW (σήμερα η παγκόσμια παραγωγή είναι 238 GW)!
πηγή: 4Τροχοί, 501, Ιούνιος 2012