Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

υπό την αιγίδα του προέδρου της δημοκρατίας...

... ή υπό την καταιγίδα του μυαλού μας;;;

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την έκδοση της Βασικής Εγκυκλίου με θέμα "Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας" στα επιστολόχαρτα του Σ.Ε.Π., γράφτηκαν πάρα πολλά τις τελευταίες μέρες στην Λ.Η.Τ.Ε.Π.

Βέβαια εκτός από το επιστολόχαρτο και το κύρος, νομίζω ότι κάτι άλλο πιο απτό δεν σήμαινε. Κατάργηση δεν σημαίνει, τουλάχιστον όπως λέει η Β.Ε., αλλά θα επιθυμούσα μία πιο σαφή εξήγηση από την κεντρική διοίκηση.

Από τα μηνύματα που ανταλλάγησαν στην Λ.Η.Τ.Ε.Π. θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα με το μήνυμα του Γ.Ρ. το οποίο και ακολουθεί για όσους δεν μπόρεσαν να το διαβάσουν:

Μερικές σκέψεις για να συνεισφέρω στον προβληματισμό.

1) Το ότι το Σύστημα μου δεν είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Προφανώς και είναι το ΣΕΠ, ως ίδρυμα (ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το Υπ. Παιδείας κλπ).
Άρα, εγώ δεν θα το έβαζα στο πάνω δεξιά μέρος στο επιστολόχαρτο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι το σύστημά μου είναι υπο την αιγίδα, αλλά δε νομίζω να μου πει κανείς τίποτα, αν στο footer (ελληνιστί υποσέλιδο) ή στο τέλος του κειμένου ως υποσημείωση, γράψω ότι το ΣΕΠ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και φυσικά, δεν θα το γράφω στις προσκλήσεις για το αποκριάτικο πάρτυ ή τη χοροεσπερίδα....
Έτσι θα έχετε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

2) Συμφωνώ απόλυτα με το Νίκο Κυρλόγου. Ο/Η Υπουργός Παιδείας είναι θεσμική θέση και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Τώρα ήταν η Διαμαντοπούλου, άλλοτε θα ήταν ο Στυλιανίδης κλπ. Η λογική ότι είναι κομματικο στέλεχος είναι λάθος. Μην ξεχνάτε ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν επίσης κομματικό στέλεχος (όπως και όλοι οι πρώην την τελευταία 30ετία, πλην ενός που ήταν παλαιός δικαστικός). Αυτό δε σημαίνει ότι ακυρώνεται ο θεσμός!

3) Φυσικά και θα ήταν καλύτερο να κάνει την απονομή ο Πρόεδρος. Δεν ξέρω για ποιό λόγο δεν ήταν. Αναφέρθηκαν απόψεις που είναι (ο φίλος Στράτος το είπε) από ράδιο αρβύλα και δεν ξέρω αν είναι αληθινές.
Μήπως αντί να συζητάμε υποθετικά θα ήταν καλύτερο να έχουμε ορθή ενημέρωση για ποιό λόγο δεν ήταν. Και το λέω αυτό γιατί η συζήτηση που ξεκινάει από υποθετική βάση (πολύ πιθανά λανθασμένη) οδηγεί σε τραγικά λάθος συμπεράσματα.

4) - Θέλουμε εμπλοκή της πολιτείας στο ΣΕΠ;
Εγώ θα υποστηρίξω ότι ΟΧΙ! Την πολιτεία δεν την ενδιαφέρει τι κάνει το ΣΕΠ (αν την ενδιαφέρει ίσως μιλάμε για παρέμβαση...)
- Είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίξει οικονομικά το ΣΕΠ;
Φυσικά και ΟΧΙ!
Είναι στη διακριτική του ευχέρεια.
- Η Πολιτεία θέλει Προσκόπους;
Ποσώς την ενδιαφέρει την πολιτεία! Και αν θέλετε... ποσώς την ενδιέφερε και στο παρελθόν. Απλά τότε είχε χρήματα και έδινε (ίσως και γιατί σκέφτονταν ότι οι χιλιάδες Πρόσκοποι μπορεί να φέρουν και κανένα ψηφαλάκι). Και μην ξεχνάτε ότι διαχρονικά η εκάστοτε πολιτεία (σε διάφορες στιγμές και από διάφορες κυβερνήσεις) προσπάθησε να χρησιμοποιεί τους Προσκόπους για δικές της ανάγκες/επιδιώξεις και πολύ λιγότερο επειδή πιστεύει ότι η Προσκοπική Μέθοδος είναι μια πολύ καλή μέθοδος αγωγής.
- Μας οφείλει κάτι η Πολιτεία;
Η απάντηση σε αυτό είναι.... όταν περνάμε τη γιαγιά απέναντι στο δρόμο το κάνουμε επειδή μας οφείλει κάτι;
Όχι, το κάνουμε επειδή το νιώθουμε, επειδή πιστεύουμε στο να βοηθάμε τον άλλο. Αν μας πει ένα ευχαριστώ ακόμα καλύτερα. Κι ένα γλυκό να μας κεράσει δε θα πούμε όχι, αλλά σίγουρα δεν περνάμε τη γιαγιά απέναντι για να φάμε το γλυκό.
Βρε παιδιά... Είναι δυνατό να γκρινιάζουμε εμείς ότι μας κόβουν χρήματα όταν το ίδιο κράτος έχει κόψει 20% τους μισθούς των υπαλλήλων και κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό τα χρήματα που δίνει για κοινωνικές του υπηρεσίες. Όταν δεν έχει χρήματα για τα νοσοκομεία;
Φυσικά και δε μας αρέσει, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Χρήματα για σκοπούς που δεν είναι άμεση λειτουργία του κράτους προφανώς και κόβονται (κατά κανόνα). Αν κάποια στιγμή το κράτος ορθοποδήσει, ίσως έχουμε ξανά καλύτερη επιχορήγηση. Ως τότε, πάμε γι' άλλες λύσεις. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά λύσεις υπάρχουν. Προσκοπισμό μπορούμε να κάνουμε και με λίγα λεφτά, αρκεί να έχουμε κέφι και διάθεση. Απλά θα αναθεωρήσουμε κι εμείς τις προτεραιότητές μας.

5) Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με το κράτος;
Φυσικά και πρέπει.
Και μάλιστα, συμφωνώ 100% με το Στράτο.
Υπάρχουν τόσα θέματα που θα μπορούσαμε να έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να μας βοηθήσει και τα οποία δεν θα είχαν κανένα οικονομικό κόστος γι' αυτή. Π.χ. άδεια για κατασκηνώσεις, ακίνητη περιουσία (π.χ. αντιμετώπιση με βάση την περιφερειακή οργάνωση του ΣΕΠ κι όχι αυτή του ΝΠΙΔ), διευκολύνσεις από τους ΟΤΑ, μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες του ΣΕΠ κι άλλα πολλά που δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα, όσοι ασχολούνται με αυτά θα τα ξέρουν καλύτερα.
Εκεί είναι σίγουρα ο ρόλος του ΔΣ, να επιδιώξει λύσεις σε αυτό το επίπεδο. Να διοικήσει το ίδρυμα ΣΕΠ με τρόπο που θα δίνει λύσεις για όλους μας.

Και μακάρι, όπως στις διαδικασίες ανάδειξης Εφόρων και ΑΣ ζητάμε το πρόγραμμα του υποψηφίου για την εφορεία/σύστημα στην επόμενη ΓΣ (εκλογών) τα υποψήφια μέλη του ΔΣ να καταθέτουν κι αυτά πλάνο στόχων και να αξιολογούνται με βάση τους στόχους αυτούς (όσο μπορεί να είναι κοινοί σε 15 άτομα) και να συζητώνται τέτοια θέματα στις ΓΣ (κι όχι τα παράπονα του καθενός).

6) Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις του Φίλιππου. Εκτός ίσως από τον έλεγχο εξερχομένων από το προϊστάμενο κλιμάκιο, απλά γιατί αυτό τυπικά και τώρα ισχύει... Η πράξη είναι το πρόβλημα. Και είμαι γενικά κατά του ελέγχου και υπέρ της αυτοδέσμευσης (όπως άλλωστε και η μεθοδός μας). Ο έλεγχος πρέπει να είναι απλά προληπτικό μέτρο.

Φιλικά
--------
Γιώργος Ρουσόπουλος

Η μοναδική και πιο σίγουρη πηγή διαφήμισης της Κίνησης, είναι τα παιδιά και οι οικογένειές τους, που είναι ήδη μέλη, προς τους φίλους τους και συμμαθητές τους.