άλλο ένα παλιό κείμενο, αλλά και αυτό τόσο επίκαιρο, κάθε στιγμή...
Ο "Έλληνας"
"...είχε συνάψει κάποιο συμβόλαιο με Υπέρτατο Ον ότι για μια ζωή θα τη γλιτώνει..."
Δε μασάει με τίποτα ο Έλληνας. Όσο κι αν του λες ότι η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές, εκείνος πιστεύει ότι το λουρί διαγώνια επάνω στο στο στήθος του τον καταπιέζει, ότι αυτό τον βλάπτει πιο πολύ, και συνεχίζει να μην τη φοράει.
Όσο κι αν του λες ότι το κάπνισμα σκοτώνει, έχει τη βεβαιότητα πως αυτό ισχύει για όλους εκτός από τον ίδιο, και δεν το σβήνει.
Όσο κι αν του δείχνεις έρευνες πως 1 στα 4 τροχαία σήμερα μέσα στις πόλεις οφείλεται στο ότι ο οδηγός μιλούσε στο κινητό, αυτός νομίζει πως είναι ο "και...", ξέρετε εσείς, οδηγός και ότι μπορεί θαυμάσια να κοντρολάρει το τιμόνι και με μισό χέρι.
Όταν, όμως, έρχεται η "ώρα της αλήθειας", και τις περισσότερες φορές αυτή η ώρα είναι πικρή, κάποτε και τραγική, το πρόσωπο του Έλληνα χάνει ξαφνικά εκείνη την αλαζονική όψη και πλημμυρίζει από έκπληξη. Από σοκ.
Το παράπονο "γιατί σε μένα, ρε γαμώτο;" ενέχει την ψευδαίσθηση ότι κάπως αυτός, ως άτομο ή ακόμα ως μέλος "μιας ευλογημένης φυλής", είχε συνάψει κάποιο συμβόλαιο με Υπέρτατο Ον ότι για μια ζωή θα τη γλιτώνει και ότι οι νόμοι και τα "πρέπει" ισχύουν μόνο για άλλους.
Επειδή, όμως, πολλές φορές ομολογώ πως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η αφέλειά μας φτάνει σε τέτοιο απίστευτο και βλακώδη βαθμό, οδηγούμαι στην, επίσης θλιβερή, σκέψη μήπως αυτοί οι Έλληνες που αντιπροσωπεύουν αυτό το δείγμα του "έλα μωρέ" είναι απλώς απελπιστικά απληροφόρητοι – με άλλα λόγια, κοινωνικά αγράμματοι. Στουρνάρια.
Μήπως, δηλαδή, δεν έχουν ακούσει πουθενά τι πραγματικά μπορεί να σου κάνει το κάπνισμα, εκτός από "βλάβη στην υγεία", όπως γράφει επάνω το πακέτο;
Μήπως, δηλαδή, δεν έχουν διαβάσει ποτέ μια έρευνα για το πόσο εγκληματικό είναι να οδηγείς παρλάροντας στο κινητό σου;
Μήπως δε διαβάζουν καθόλου και τίποτα, δηλαδή; Μήπως ενημερώνονται μόνο από το "Σταρ", ας πούμε; Συναναστρέφονται μόνο ομοίους; Συζητούν μόνο αυτά που συζητούνται στα μεσημβρινά τσίρκο του κουτσομπολιού στην τηλεόραση; Μήπως, τελικά, σκέφτονται με το ίδιο... λογισμικό ενός κινητού; Ή, μήπως ο δείκτης ευφυΐας τους φτάνει μόνο το επίπεδο των διαφημίσεων κινητών τηλεφώνων;
Τρομακτικό.
πηγή: Χρήστος Μιχαηλίδης, Αντίλογος, 4Τροχοί, τεύχος 458, Νοέμβριος 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου