Του Δημητρη Pηγοπουλου
Φαινομενικά λίγα έχουν αλλάξει στη λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, που εκδίδουν από το 2003 οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ της Σαγκάης. Τα οκτώ από τα δέκα καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αμερικανικά, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξακολυθεί να βρίσκεται στην κορυφή για όγδοη συνεχή χρονιά και οι ανακατατάξεις στην πρώτη εικοσάδα μοιάζουν αμελητέες.
Αλλά μιλάμε πραγματικά για μια σχεδόν στατική εικόνα; Οχι καθόλου. Μπορεί η αμερικανική κυριαρχία να θολώνει λίγο τα νερά, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τη στασιμότητα, αν όχι την ελαφρά υποχώρηση, των βρετανικών πανεπιστημίων: το πέμπτο Κέμπριτζ έχασε μια θέση, η Οξφόρδη παρέμεινε στη 10η και στο σύνολο είχαμε δύο βρετανικά πανεπιστήμια λιγότερα στα πρώτα 500 του κόσμου. Την ίδια στιγμή η Κίνα αναδύεται δυναμικά. Από τα 16 κινεζικά πανεπιστήμια το 2004 φθάσαμε φέτος στα 34, ενώ συνολικά η Ασία τα πάει πολύ καλά με 106 ιδρύματα.
Εθνικό «αυτομαστίγωμα»
Αν έρθουμε στα καθ’ ημάς, έχουμε δύο ελληνικά πανεπιστήμια στον κατάλογο. Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο αναδεικνύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας, που βρίσκεται στην τρίτη εκατοντάδα της λίστας, στη 221η θέση παγκοσμίως και στην 85η στην Ευρώπη, ενώ στην επόμενη κατηγορία (θέσεις 301 εως 400) συναντάμε το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, που είναι το 301ο στον κόσμο και 124ο στην Ευρώπη...
το πλήρες κείμενο στο:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/08/2010_411827
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου